• (374) 215 1107
  • İletişim
  • Arama Yap
  • Site Haritası
  • Anasayfa
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU / MERKEZ Bolu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Zübeyde Hanım Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Atatürk Köşesi
  1. Anasayfa
  2. Yiyecek İçecek

Yiyecek İçecek Bölümü

2 13.12.2012 3227

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

 

Yiyecek ve içecek hizmetleri otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, ulaştırma araçlarının (gemi, uçak, tren gibi) mutfakları ve servis hizmetleri vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip konuklara sunulduğu hizmet alanıdır.

 

Tanımı;
Alana ait araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı;
Mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanının Dalı

·         Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalıdır.

Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yer alan meslekleri seçecek kişilerin mesleklerin gerektirdiği niteliklere sahip olması, çalışma hayatındaki başarılarında önemli olacaktır.

Yiyecek içecek sektöründe çalışmak isteyenler;

  • Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan,
  • Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
  • Temiz, titiz, dikkatli çalışan,
  • Sorumluluk sahibi,
  • Hızlı hareket edebilen,
  • Planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
  • İş güvenliğine dikkat eden,
  • Araştırmacı ve yaratıcı,
  • İnsanlarla iyi iletişim kurabilen,
  • Düzgün bir fiziksel yapı ve istenen boy ve kiloya sahip olan kişiler olmalıdır.

Eğitim ve Kariyer İmkânları

·         Mezunlarımızdan üniversite sınavında başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler.

·         Öğrencilerimiz mezun olduklarında kendilerine verilen iş yeri açma belgeleri ile alanlarında kendilerine ait iş yeri açıp çalıştırabilirler.

·         Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olanlar Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile her türlü yiyecek ve içecek hizmetleri sektöründe görev alabilirler.

 

 

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

Yiyecek İçecek Hizmetleri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

ÖN LİSANS

Aşçılık

2

Gıda Teknolojisi

2

İkram Hizmetleri

2

Kültürel Miras ve Turizm

2

Otobüs Kaptanlığı

2

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri

2

Turist Rehberliği

2

Turizm Animasyon

2

Turizm ve Otel İşletmeciliği

2

Turizm ve Seyahat Hizmetleri

2

Yiyecek İçecek Hizmetleri

Öğretim Programları

Öğretim süresi

LİSANS

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

4

Gastronomi

4

Konaklama İşletmeciliği

4

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği

4

Seyahat İşletmeciliği

4

Seyahat İşletmeciliği

4

Turizm İşletmeciliği

4

Turizm ve Otelcilik

4

Turizm Rehberliği

4

Yiyecek-İçecek İşletmeciliği

4

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı İşletmelerde Beceri Eğitimi/ Staj Durumu

2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı İşletme Bilgileri

1.       - Tüm öğrenciler beceri eğitimini işletmelerde eğitim öğretim yılı içerisinde yapmaktadır.


·         Narven Termal Kasaba

·         Soylu Otel

·         Özdilek (safahat lokantası)

·         Erpiliç AŞ

·         Barilla AŞ

·         Mahmut Usta

·         Bolu Mengen Türk Mutfağı

                    ·         Bolu Belediyesi Aşevi

 

-Yiyecek İçecek Hizmetleri bölümünde teknik lise olmadığı için öğrenciler staj yapmamaktadır.

Ulusal/Uluslararası Yarışmalarda Elde Edilen Başarılar

·         2021/2022 eğitim öğretim yılı İmparatorluk Mirası Osmanlığı Mutfağı Yemek Yarışması 1. Lik

 

 

 

 01-04-2021

 

Alan tanıtım videosu için tıklayınız...

İLGİLİ İÇERİKLER

Yiyecek İçecek Bölümü

13-12-2012
Devamı >>
Geri Bildirim

İletişim

Adres:
Tepecik Mah. Cumhuriyet Cad. No 297 Merkez/BOLU

Telefon
0374 215 11 07


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın
MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.