TANIM: Alan altında ki dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim vermektedir.
AMACI: Dekoratik El Sanatları ve Dekoratif Ev Tekstili sektöründe mesleğin yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanı yetiştirmek
El sanatları, ortaçağda bu yana günümüze dek gelmiş olan içinde pek çok gelenekten iz barındıran el ürünlerinin ortaya çıkmasını sağlayan bir sanat dalıdır. Söz konusu olan el sanatları ürünleri; giysi, takı ve de aksesuar, ayakkabı ve dekor şeklinde de sınıflandırılabilir. El sanatları bölümü, sadece ihtiyaç duyulan ürünlerin üretilmesi değildir. Bunun zamanda binlerce yıl boyunca aynı topraklarda yaşamış olan nesillerin birbirlerine aktarmış olduğu kültür mirası olmaktadır.
Bu mirasın da nesilden nesle aktarılmasının yanı sıra modern teknikler sayesinde de geliştirilmesini sağlamak, kapsamlarını genişletmek el sanatları çalışma alanları arasında yer almaktadır. En bilinen geleneksel olan el sanatları arasında günümüzde halıcılık, kilimcilik, müzik aletleri yapımı, çinicilik ve de ağaç işçiliği gibi bazı alanlar bulunmaktadır.
LİSEDEN MEZUN OLUNDUKTAN SONRA YERLEŞEBİLECEKLERİ LİSANS PROGRAMLARI
· EL SANATLARI ÖĞRETMENLİĞİ
· GELENEKSEL TÜRK SANATLARI
· KUYUMCULUK BÖLÜMÜ
· KUYUMCULUK TAKI TASARIM ÖĞRETMENLİĞİ
· RESİM ÖĞRETMENLİĞİ
· TEKNOLOJİ TASARIM ÖĞRETMENLİĞİ
· DESİNATÖRLÜK
· İÇ MİMARLIK
Öğrencilerimiz son sınıfta İşletmelerde Beceri Eğitimi Uygulama dersi için işletmeye gittiklerinden 320 saatlik staj eğitimlerinden muaf olmaktadırlar.
El sanatları bölümü mezunlarının pek çok sayıda iş olanakları yer almaktadır. El sanatları tasarımcısı olan kişiler yaptıkları iş neticesinde zanaatkar kişiler olup kariyerine devam ederler. Bu kişilerin çalışabileceği iş alanları ;
Giyim Firmaları,
Takı Tasarım Atölyeleri,
Moda Merkezleri,
Halk Eğitim Merkezleri,
Mankenlik Ajansları gibi olmaktadır.
Yukarıdaki alanlarda çalışan el sanatları mezunları eğitmen, danışman, tasarımcı, desen danışmanı ya da sanat danışmanı gibi çeşitli unvanlar ile kendilerine iyi bir çalışma olanağı bulabilirler. Ayrıca bu kişiler diledikleri takdirde akademik hayat kariyerlerine gerekli şartları başarılı bir şekilde yerine getirip devam edebilirler. El sanatları bölümü mezunları ülkemizde herhangi bir yere tam olarak bağlı olmaksızın çalışabilirler. Yani kişiler dilerlerse kendi özel atölyelerini de açabilirler ve ticarethanelerinin sahibi de olabilirler. Bu nedenle el sanatları bölümünden mezun olan kişilerin çalışma olanakları çok çeşitlidir.
Çeyiz yapan işletmeler, ev tekstili, giyim aksesuar işletmeleri, modaevleri, lazerle aplike kesen firmalar
Makina nakışı atölyeleri ,El nakışı yapan atölyeler
Desen üretim yapan fabrikalar, turistik eşya üreten işletmeler, el nakışı yapan atölyeler, perdeciler
Sanayi nakışı yapan işletmeler ,kendi işyerinde veya evinde çalışabilirler.
Mesleki Eğitim Fakültesini kazanıp, okuyarak alan öğretmeni olabilir.
El Sanatları Teknolojisi Tanıtım Videosuna Ulaşmak İçin Tıklayınız..
Adres:
Tepecik Mah. Cumhuriyet Cad. No 297 Merkez/BOLU
Telefon
0374 215 11 07